Aprašymas
Medinis kaušelis. Mediniai gėrimo ir valgio indai Europoje buvo paplitę nuo seniausių laikų. Tai būdingas Šiaurės, Rytų ir Vakarų Europos kultūros bruožas, skiriantis ją nuo Viduržemio jūros regiono, pasižyminčio keramikos ir stiklo tradicija. Skobti mediniai kaušeliai Europoje buvo valgymo ir gėrimo indai nuo akmens amžiaus, o jau bronzos amžiuje pasirodo tekinti, itin aukštos kokybės mediniai indai.
Saksų ir Vikingų kultūroje nuo V iki XII a. mediniai gėrimo indai (kartais itin dailūs, tekinti, puošti sidabru) dažniausiai buvo kaušelio formos, stačiais ir šiek tiek į vidų palenktais krašteliais. Vėliau, XII – XV a., itin paplito plokšti, dubenėlio pavidalo indai. Tokius dubenėlius matome ir viduramžių ikonografijoje.
Medinius indus naudojo visi socialiniai sluoksniai, nuo prasčiokų iki valdovų, skyrėsi tik jų kokybė. XV a. pabaigoje – XVI a. pirmoje pusėje Britanijoje itin prabangią geriamųjų kaušelių atmainą sudarė dubenėliai sidabru apkaustytais ornamentuotais krašteliais ir puošnia, sidabrine plokštele indų dugne.
Baltų kraštuose nedidelis plokščias medinis kaušelis yra pagrindinis gėrimo indas, minimas rašytiniuose šaltiniuose. Sūduvių knygelė jį vadina Schalen: Pergubriaus šventėje „viršaitis pakelia ranka plokščią kaušelį, pilną alaus”. Iš tokio kaušelio geriama ir per laidotuves: „išleidžia pusę statinės alaus, supila į kokį nors indą, ima kaušelį. Kiekvienas geria į mirusįjį ir kalba: ‘Kails naussen ginethe‘”.
Mūsų dienomis tokie mediniai kaušeliai dažniausiai naudojami turistinėse kelionėse pėsčiomis. Kuprinėje jie neužima daug vietos, yra lengvi, juos lengva prižiūrėti, o be to, jie nekaukši kuprinėje einant, kaip, kad būna su metaliniais puodeliais.
Medinis kaušelis. Kaip naudoti ir prižiūrėti.
Mediniai kaušeliai tradiciškai būdavo tik nuplaunami švariu vandeniu ir po naudojimo nusausinami skudurėliu. Kaip ir bet kuris kitas gaminys iš medienos, šie kaušeliai, jei tinkamai su jais elgsitės, pasitarnaus daugelyje nuotykių. Štai ką pravartu žinoti norint, kad kaušelis tarnautu kuo ilgesnį laiką.
- Atsakingai naudokite puodelį. Jokių ekstremalių temperatūrų: ką tik užvirintam vandeniui, leiskite kelias minutes atvėsti prieš pildami jį į kaušelį. Jei karštas gėrimas pilamas iš termoso, jame jis jau būna kiek atvėsęs, todėl grėsmės puodeliui nesukelia. Be to, venkite mikrobangų krosnelių bei neplaukite kaušelio indaplovėje.
- Nuplaukite ir nusausinkite. Tai taip paprasta. Jei kaušelį sunkų nuplauti vien tik švariu vandeniu, naudokite švelnų indų ploviklį. Be to, neleiskite kaušeliui išmirkti vandenyje, tai gali jį pažeisti.
- Retkarčiais sutepkite maistiniu aliejumi. Rekomenduojama kaušelį sutepti aliejumi kartą per savaitę, jei naudojate jį reguliariai, arba porą kartų per mėnesį, jei rečiau. Norint, kad šis šiltas ir jaukus gaminys Jums tarnautu ilgus metus, jį reikia prižiūrėti taip, kad jis būtų švarus. Aliejus padės kaušeliui nesugerti per daug skysčio ir suteiks nuostabaus blizgesio. Retkarčiais galima kaušelio vidų ir išorę nublizginti bičių vašku. Tokiu būdų prižiūrėdami puodelį išvengsite įtrūkimų ar skilimų, galinčių atsirasti dėl įvairių priežasčių. Tepant kaušelį rekomenduojama naudoti alyvuogių, kokosų arba sėmenų aliejų.
- Tai nėra būtinybė, tačiau mediniai kaušeliai, keleto metų bėgyje į save sugeria kvapą ir aromatą, tad jei iš kaušelio pastoviai gersite kurį nors vieną Jums patinkanti gėrimą (kavą ar arbatą), po kurio laiko kaušelis kvepės būtent tuo aromatu. Būtent dėl šios priežasties nerekomenduojama iš kaušelio gerti pieną ar pieno produktus.
Aš tokį kaušelį naudoju jau trejus metus ir tiesą sakant man buvo naujiena, kad jį reguliariai reikia tepti aliejumi, tai sužinojau tik rinkdamas informaciją šiam aprašymui. Nė karto savo kaušelio nesu sutepęs aliejumi, tačiau nesu pastebėjęs ant jo kokių nors įtrūkimų ar skilimų. Nuo savęs pridėsiu, kad gerti kavą ar arbatą iš tokio kaušelio žygio pertraukėlių metų ar vakarojant su draugais, gamtoje prie laužo yra vienas malonumas, tad tikrai rekomenduoju savo turistinio inventoriaus asortimentą papildyti šiais kaušeliais.
Atsiliepimai
Atsiliepimų dar nėra.